Mindtools

Testimonials

Client: MINDTOOLS  Location: Buck Barn, West Sussex
Project: New company office.

In April 2016 the Mind Tools moved into Haybarn. Our new office has been everything we could have wished for and more.

The large, airy and light space has created a flexible working environment for us to use.  The office has a large hot desk area, which encourages effective communication and collaboration, which is important to the way in which we work.

We have a large meeting room with bi-folding doors which enables flexibility to have two meetings rooms.  It also opens into one large meeting room, which enable us for the first time to be able to hold a companywide meeting in one space.  We also have a collaborative area for informal meetings/team projects.

The kitchen gives us a nice social space to enjoy a little food.  Our table tennis table fits in perfectly along with our bean bags which create a ‘chill out’ area for the team.

We’re very happy in our new home!

ROBERT THORNTON (ARCHITECT):

The brief to convert the existing agricultural building to offices was led by the aspiration of the end users, as an internet based international services company, to create a modern, yet relaxed working environment that reflected its world class ambition. The project was constrained by planning requirements to re-use the existing steel frame of the original building, which defined its size, orientation and overall shape. However, the design responds positively to these constraints to meet the brief by taking the existing frame and enclosing it with a new high performance envelope with external materials that respected its rural location, but were applied and detailed to give the resulting building a distinctively sharp and contemporary appearance.

The design philosophy from initial concept was to remain honest and functional. So, as the re-use of the existing steel frame had influenced the external shape and orientation of the building, there was a natural desire to expose it as an internal feature and expression of its past use. This led directly to the deliberate exposure of internal services hung from the steel frame to aid flexibility of use and maintain a semi industrial interior appearance, in contrast to the sleek and minimal backdrop of the internal fabric of the building. The resulting internal and external contrasts of agricultural and contemporary design elements has produced a building of which the users be proud, yet enjoy as a workplace.

MCA Ltd took up the challenge presented by the prominence of the exposed internal services of the building with enthusiasm, by planning and delivering a services design that met every expectation. The early decision to provide core building services from above by using suspensions systems to deliver heating, cooling, lighting, power and data allowed them to form a notional ceiling, within the vaulted space created by the exposed portal frame structure, was exploited by MCA Ltd to provide a higher level of internal performance and flexibility than might have been achieved through more conventional delivery systems, to the benefit of all involved in the project. 

EASTGATE
Eastgate is a community and worship facility designed with multipurpose space

HIGHWOOD MILL
Highwood Mill provides high quality one & two bedroom apartments for people over 55